Vuoden 2021 täsmäaloitus: Näin teet onnistuneen rutiinien päivityksen geenitestin DNA-tiedoilla

Onnistunut elämänmuutos vaatii ennen kaikkea sisäistä motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä. Sillä, terveyskäyttäytymistä voi muuttaa, kun tekee pieniä muutoksia: joka kuukausi 1-2 uutta päivitettyä arkirutiinia.

Vuodenvaihteessa on hyvä aika asettaa tavoitteet korkealle ja lähteä tavoittelemaan uutta, terveellisempää elämäntyyliä. Geenitestistä saatavan DNA- eli genomitiedon hyötykäyttö on yksi keino lähestyä sitä kuka olet geneettisten ominaisuuksien ja mahdollisuuksien suhteen – mitkä ruoka-aineet maistuvat hyviltä, millainen liikunta tukee sinun jaksamista tai millainen nukkuja olet.

1. Hahmota muutos

Ole realistinen ja selvitä lähtötilanne: Miksi muutos tarvitaan? Mihin muutoksella tähdätään? Mitkä asiat motivoivat pitämään muutoksen vaatimista asioista kiinni? Mitkä asiat voivat rikkoa motivaation?

Kun tavoitteet ja niiden taustalla vaikuttavat arvot on kirkastettu, muutoksella on hyvä mahdollisuus onnistua. Silloin päivittäiset valinnat perustuvat tietoiseen päätökseen. Haluttu muutos on toiminnan ajuri.

Samalla kun määritetään haluttu muutos esim. painonhallinta, on hyvä kartoittaa myös muut elämän osa-alueet – millä tolalla ovat esimerkiksi parisuhde, perhe, asuinpaikka, luontosuhde, taloudellinen tilanne, unen laatu, arkiaktiivisuus, liikkuminen, tupakan ja alkoholin käyttö sekä sosiaaliset suhteet? Ne vaikuttavat ratkaisevasti arjen käyttäytymisen muutoksen vaatimien valintojen toistuvaan onnistumiseen.

Elämänmuutos on tärkeää tehdä oikealla hetkellä. Tarvitaan voimavaroja. Muutoksesta saatavan hyödyn on aina oltava suurempi kuin sen vaatima vaiva.

Yksi kestävä tapa päivittää itseään vuodelle 2021 on perehtyä Sitran katsaukseen ja yhteenvetoon siitä, millaista on hyvä elämä koronapandemian jälkeen. Ohessa linkki tiedostoon:

https://media.sitra.fi/2020/12/15081559/elamantavat-pandemian-jalkeenesityssitrafi.pdf

Geenitestaus, geenineuvonta ja hyvän olon valmennus elämänmuutoksen apuna

2. Ideoi tarvittavat muutokset

Elämänmuutos on hyvä toteuttaa omilla ehdoilla. Esimerkiksi kun sosiaalisten suhteiden ylläpito on tärkeä hyvän elämän arvo, muutos ei saa rajoittaa niitä. Esim. liian tiukka ruokavalio ja täysi liikuntakalenteri voivat rajoittaa yhteyttä muihin. Yksinäisyys on tutkitusti vaarallisempaa kuin ylipaino.

Mitä isompi muutos, sitä pienempiin osiin se kannattaa palastella. Tutkitusti 1-2 muutosta per kuukausi on hyvä määrä, jotta muutoksista tulee pysyviä.

Kohti parempaa (esim. painonhallintaa) edetään pienin muutosaskelin, yksi välietappi kerrallaan. Fokus kestää, kun onnistuneesta välietapin – päivän, viikon ja kuukauden – saavuttamisesta antaa itselleen ansaitun kiitoksen ja palkinnon.

3. Päätä, että muutos on totta.

Lähipiirin asenteilla on suuri merkitys muutoksen onnistumisessa – elinympäristön pitää tukea muutosta. Vaikka oma tahdonvoima olisi suuri, muutos voi olla liian raskas toteuttaa, mikäli perhe ja/tai ystäväpiiri hangoittelevat vastaan. Koetinkiveksi voi nousta yhtä lailla vähättelevästi suhtautuva lähipiiri kuin esimerkiksi vuorotyö, joka voi hankaloittaa arkea.

Kerro lähipiirille muutoksesta ja tee siitä yhteinen (iloinen) asia, jossa tehdään yhdessä terveellisiä valintoja. Lisää arkeen jo tunnetusti hyvää oloa lisääviä tekijöitä.

4. Toteuta elämänmuutos. Anna ammattilaisten auttaa onnistumisessa.

Isot muutokset ovat vaikeita. Pienistä muutoksista on helpompi tehdä pysyviä, ja niitä voi tehdä paljon.

Aloititpa minkä tahansa elämäntapamuutoksen, kannattaa aluksi tutustua omaan oloosi ja terveytesi nykytilanteeseen. Elimistösi hyvinvoinnin perusvoimavarat selvität helposti DNA-testauksella ja laboratoriotutkimuksilla. Tutkimuksilla saat tiedon esimerkiksi ominaisuuksista ja sairausriskeistä, joihin voit vaikuttaa elintapoja päivittämällä.

DiagFactorin geenineuvoja Merja ja hyvinvointivalmentaja Markku ottavat huomioon jokaisen elämänmuuttajan (valmennettavan) henkilökohtaisen tilanteen ja rakentavat elintapamuutoksen kullekin sopivaksi, geenitestauksen DNA-tulokset hyödyntäen. DNA:n on kirjoitettu hyvän elämän resepti, meidän kunkin voimavarapakki – ominaisuudet, luonteenpiirteet, riippuvuudet, sopiva lääkitys ja sairastumisriskit.

Autamme sinua valitsemaan sopivan ja luotettavan geenitestin ja laboratoriotutkimukset (Synlab tai PUHTI), joihin erityisesti haluat kiinnittää huomiota ja muutosta.

Autamme sinua kirkastamaan arvot, päästämään irti huonoista tavoista, syömään hyvin ja treenaamaan kohtuullisesti. Me emme jätä sinua yksin muutoksen hankalissa tilanteissa, joissa pitää vastustaa houkutuksia ja tsempata itseään, olipa kyse terveellisestä ruokavaliosta luistamisesta tai sohvan vetovoimasta.

Vuoden 2021 päättyessä sinulla voi olla hyvinvoinnin työpakissa 12-24 päivitettyä arkirutiinia. Huikeaa!

Tervetuloa tutustumaan DiagFactorin verkkokaupan laajaan valikoimaan erilaisia genetiikan tuotteita ja palveluita, jotka voivat auttaa sinua päivittämään itsesi ja saavuttamaan asettamasi terveyskäyttäytymisen tavoitteet:

https://diagfactor.com/kauppa/

Geenikuiskaajan blogin kirjoittaja Merja Auvinen on digitaalisen genomiterveysyhtiö DiagFactorin perustaja ja Suomen 1. geenineuvoja, Helsingin yliopiston filosofian tohtori ja syöpäbiologian dosentti sekä Aalto yliopiston Executive Education liikkeenjohdon executive MBA.

Merja on kirjoittanut ’Geenit ja minä’ e-kirjan sekä lukuisan joukon geenineuvonnan eri osa-alueiden geenioppaita. Hän on tehnyt pitkän uran akateemisena tutkijana, lääketeollisuuden tieteellisenä asiantuntijana ja terveysteknologian yrittäjänä. Hänen erityisosaamisalueisiinsa kuuluu myös ihmisten kohtaaminen NLP-valmennuksissa.

Vastaa