Merja Auvinen

DiagFactor on Suomen ensimmäinen digitaalinen genomiterveyden palvelutalo. Samasta ’talosta’ kaikki genetiikan palvelut.

DiagFactor on Suomen ensimmäinen digitaalinen genomiterveyden palvelutalo, genomipalveluyritys. Teemme ihmisgenetiikan asiantuntijatyötä muiden genomialan yritysten ja perinnöllisyyden asiantuntijoiden kanssa.

Me autamme kansalaisia ja yrityksiä & yhteisöjä – geenitesteillä ja genomitiedolla parempaa toimintakykyä, hyvinvointia ja terveyttä.

Tarjoamme kansalaisille Suomen 1. geenineuvontapisteen netissä. Meidän kautta voit tilata sinun tarpeeseen sopivan geenitestin tai genomitutkimuksen (eksomiselvityksen). Mikä tärkeintä, meillä voit keskustella tietoturvallisesti geenineuvojan kanssa perimään liittyvistä kysymyksistä – kohtuuhinnalla ja ihan silloin kuin sinulle sopii, omasta olohuoneestasi. Halutessasi voit saada sinulle räätälöidyn hyvinvointivalmennuksen, joka perustuu geenituloksiin ja hyvän mielen valmiuksiin.

Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme koulutuksia ja genomiterveyskartoituksia. Meidän kehittämä genomiterveyskartoitus on ihan uusi ja erilainen näkökulma yritysten työhyvinvoinnin ylläpitoon ja kehittämiseen. Genomitiedolla ja ’Hyvinvoinnin taitojen’ -sparrauksella motivoimme ja sitoutamme työntekijöitä uudistumaan, niin että sairaslomapäivien lukumäärä vähenee ja työntekijät saavat lisää terveitä työvuosia.

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia terveydestään. Suomessa tehdään vuosittain yli 100 000 geenitestiä. Sitran ja Taloustutkimuksen vuonna 2014 teettämän selvityksen mukaan 61 % ihmisistä on kiinnostunut selvittämään omia perinnöllisiä riskitekijöitään ja 84 % harkitsisi elintapamuutosta, jos saisi testitietoa perimäänsä liittyvistä riskeistä. GeneRISK-tutkimuksen mukaan genomitutkimus auttoi 9/10 tutkituista sepelvaltimopotilaista muuttamaan pysyvästi elintapoja – 14% lopetti tupakanpolton ja 13% onnistui pudottamaan painoaan.

Genomitieto on olennainen osa tulevaisuuden digitaalista terveydenhuoltoa. Meidän puoleemme voit kääntyä helposti netissä, kun haluat tietoa ja ymmärrystä geeneistäsi ja perimästäsi. Geenineuvonnassa saat asianmukaista informaatiota geenitestin tarkoituksesta, luonteesta ja seurauksista. Uskon, että oikea-aikainen genomitieto lisää turvaa ja luo sinulle oikein ymmärrettynä parempaa hyvinvointia ja terveyttä. Genomitiedossa ei ole pelättävää – meidän jokainen verinäyte ja hiustupsu sisältää ihmisen koko genomitiedon. Geenitestillä voit ennakoida mitä terveysriskejä soluissasi on. Geenitestauksella voit ottaa genomitiedon terveyshyödyt käyttöösi!

Geenitestin voi löytää apteekin omahoitohyllystä, tilata verkkokaupasta tai teettää osana terveydenhuoltoa. Kun testi on tehty, olennaista on saada tukea ja ymmärrystä siihen, mitä geenitulos tarkoittaa sinun tapauksessasi ja miten otat tuloksen huomioon arjen valinnoissasi. Alustavien tietojen mukaan ainoastaan ne, jotka ovat saaneet geneettistä neuvontaa eli geenitestin tulosten tulkintaa henkilökohtaisesti, ovat aidosti korjanneet elintapojaan kuten lepoa, ravintoa ja liikuntaa.

Emme ole ainoastaan tehneet helpoksi nopeaa pääsyä geenineuvojalle, teemme sen hintaan, johon kaikilla on varaa. Maksat vain 40 €, kun tarvitset neuvoa pohdintaan – miksi tehdä geenitesti – ja kun päätät tehdä, niin minkä geenitestin valitset. Voit valita esimerkiksi DiagFactor-geenidieetin, joka sisältää painonhallinnan ja elintapatyylin geenitestin, geenineuvonnan ja sinun DNA-tulosten perusteella räätälöidyt ruokaohjeet, hintaan 360 €. Kun olet teettänyt joko hyvinvoinnin tai terveyden geenitestin, niin geneettisen neuvonnan eli tulkintapalvelun hinta on 80 -120 €. Kun tarvitset apua ’neulan löytämiseen heinäkasasta’, voimme tarjota sinulle DoFactor-palvelukokonaisuuden eli kaikkien geenien NGS-eksomisekvensoinnin, räätälöidyn geeniraportin ja geenineuvonnan hintaan 980 €. Kun haluat täyden genomiterveyden MentalFactor-palvelupaketin, niin voit valita geenitestin + neuvonnan + hyvän mielen taitojen valmennuksen ja hinta on 1 580 €. Käytössämme on Klarnan joustava maksupalveluominaisuus eli voit maksaa sinulle sopivissa erissä.

DiagFactorin genomiterveyden palvelutalon sivustoilla käy kuukausittain yli 5 000 henkilöä etsimässä tietoa mitä geenitestaus ja geenineuvonta ovat sekä mitä hyötyä oman DNA-ytimensä tuntemisesta on. Myös MentalFactor-hyvinvointiohjelmaan, joka yhdistää geenineuvonnan ja lyhytkestoisen, ratkaisukeskeisen psykoterapian, on moni tutustunut. Ymmärrys geeniperimästä ja hyvän mielen taidot voivat olla se ratkaiseva avain, jolla pysyvä elintapamuutos on mahdollinen.

Geenineuvonta

Geenien toiminta on hyvin monimutkaista, joten geenitestien tulosten tulkinta vaatii syvällistä ammattiosaamista. Esimerkiksi se, että sinun perimästä löytyy altistava geenimuutos jollekin sairaudelle, ei välttämättä merkitse sairauden ilmenemistä.

Geenineuvonta on huomattavasti laajempi käsite kuin perinnöllisyysneuvonta, jota perinnöllisyyslääkärit antavat yliopistollisten keskussairaaloiden kliinisen genetiikan osastoilla, ja mihin päästäksesi tarvitset lääkärin lähetteen. Perinnöllisyysneuvonta käsittää keskustelut koskien harvinaissairauksia, lisääntymisterveyttä (perhesuunnittelua) ja perinnöllisiä syöpiä, kun taas geenineuvonnassa pohditaan kaikkia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä perinnöllisyyskysymyksiä.

Me DiagFactorin geenineuvojan kohtaamispaikalla autamme sinua päätöksessä milloin geenitesti kannattaa tehdä (ja milloin ei), mistä luotettavan geenitestin voi tilata ja mikä tärkeintä – geenitestien tulosten tulkintaa selkokielellä ja ymmärrettävästi. Jos geenilöydös on merkittävä, niin ohjaamme sinut edelleen MentalFactor omahoito-ohjelmaan, jossa tuetaan elintapamuutokseen aloittamista ja ylläpitoa. Kun sinun odottamaton tai yllättävä geenituloksesi vaatii terveydenhuollon ammattilaisen jatko-otetta kuten diagnoosia, hoidon tarpeen arviointia tai lääkehoitovaihto-ehtojen puntarointia, autamme sinua löytämään sairautesi asiantuntijat.

DiagFactorin geenineuvonnassa sinua auttavat genomitiedon asiantuntijat. He ovat erittäin osaavia ihmisgenetiikasta väitelleitä perinnöllisyyden asiantuntijoita, joilla on hyvät valmiudet analysoida, ymmärtää ja tulkita genomitietoa, sekä kuunnella sinua. Tätä geenineuvontaa ja geenitestien tulkintapalvelua me tarjoamme DiagFactorilla – tavoitteenamme on tarjota genomitiedolla parempaa terveyttä Suomen kansalle. Me emme jätä sinua yksin epävarmuuden tai pelon kanssa, vaan saat tietoa ja tukea juuri niin paljon kuin sinä tarvitset.

Tietoturvallinen käyttöympäristö

Geenitestien tulokset ovat arkaluonteisia henkilötietoja, samalla tavalla kuin sairaustiedot. Siksi DiagFactorin geenineuvonta tapahtuu tietoturvallisella kommunikaatio-alustalla, eikä tavallisella puhelinsoitolla tai sähköpostilla. Kun olet maksanut verkkokaupassa geenineuvojan kohtaamisesta, kirjaudut tietoturvatulle kommunikaatio-alustalle, jossa voit chatata tai soittaa videopuhelun. Ennen kirjautumista hyväksyt tietosuojalomakkeen ja annat suostumuksen sinun genomitietojen analysointiin ja tulkintaan. DiagFactor tekee tietosuojayhteistötä Suomen Asiakastiedon kanssa, jolloin sinun antamat tiedot pysyvät luottamuksellisina, palomuurien ja muiden tietoturvaa lisäävien toimintojen takana.

Asiakasrekisterin tietosisältö
Käyttäjärekisteri koostuu asiakkaista ja DiagFactorin valtuuttamista geneetikoista ja perinnöllisyyslääkäreistä. Tiedot sisältävät kaiken mitä asiakas omasta toimestaan tai geneetikon tai perinnöllisyyslääkärin kehotuksesta kertoo sekä lähettää geenineuvojalle, tai vastaavasti mitä geneetikot tai perinnöllisyyslääkärit lähettävät asiakkaalle sekä keskenään keskustelevat geenituloksen ymmärtämiseen liittyen. Rekisteriin kertyy myös tietoa mihin geenineuvonta on johtanut (transaktiot), esim. onko henkilö hakeutunut ja osallistunut johonkin hyvinvointia ylläpitävään omahoito-ohjelmaan tai onko hänet ohjattu edelleen terveydenhuoltohenkilöstön (lääkärin) vastaanotolle. Keräämme käyttäjiltä mm. seuraavia henkilötietoja rekisteröinnin ja palvelun käytön yhteydessä:

  • Nimi
  • Sukupuoli
  • Syntymäpäivä ja vuosi
  • Salasana, käyttäjätunnus
  • Sähköpostiosoite
  • Puhelinnumero
  • Käyttäjän genomiterveyttä koskevat tiedot kuten tehtyjen geenitestien tulokset
  • Tietoja istunnoista chat- ja videopuhelupalveluissa (kesto, keskeytyminen, istuntojen lukumäärä jne.)
  • Muita rekisterin käyttötarkoitukseen liittyviä tietoja
  • Lisäksi, kun käyttäjä ottaa yhteyttä, tämä yhteydenpito saatetaan tallentaa.

Merja Auvinen, perustaja, syöpägenetiikan ammattilainen

Olen väitellyt syöpägenetiikasta tammikuussa 1997 ja Helsingin Yliopiston syöpäbiologian dosenttina olen toiminut lokakuusta 2004 lähtien. Tutkimusuran jälkeen olen ollut bioteknologiayritys Karyonin perustaja, tieteellinen neuvonantaja ja hallitusjäsen. Kehitimme kuljetusmolekyylejä, jotka hakeutuvat syöpäkudoksen solutukiväliaineeseen. Lääketeollisuuden palveluksessa olin 15 vuotta, ensin lääketieteellisen asiantuntijan roolissa ja myöhemmin liiketoiminnan johtotehtävissä. Olen saanut perehtyä kiinteiden, hematologisten ja harvinaisten kasvainten geenidiagnostiikkaan, syöpäbiologiaan ja täsmälääkkeiden lääkekehitykseen, perusteellisesti. Aalto Yliopistossa olen suorittanut ylemmän johdon koulutusohjelman, Executive MBA:n, vuonna 2012.

DiagFactor on semi-yhteiskunnallinen terveysteknologiayritys – me teemme hyvää kertomalla & tiedottamalla mikä merkitys genomitiedolla on yksilön toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja terveyden kannalta.

Olen perustanut DiagFactorin syyskuussa 2015 vastaamaan tarpeeseen miten terveydestä & biopankeista uutta liiketoimintaa, työtä ja kilpailukykyä. Ajattelen vahvasti, että geenitestaus ja geenineuvonta ovat ennakoivia työkaluja, joilla voidaan ylläpitää toimintakykyä ja hyvinvointia, kun taas elintapamuutokset (hyvinvointivalmennukset) ovat olennainen osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Digitaalinen genomiterveyden palvelutalo DiagFactorin liiketoimintakonsepti on syntynyt Espoon rannikolla, juoksulenkeillä toukokuussa 2014. Yhdessä rantamutkassa, joka päivä, näin vastarannalla professori Olli Carpenin purjeveneen ja mietin, miten osaltani auttaa häntä ja hänen työryhmäänsä saada eräs suolistosyövän biomarkkeritesti kaupallistettua. Tämä syöpägeenitestin kehittäminen liittyy terveydenhuollon peruskysymykseen – suomalaiset ansaitsevat parempaa yksilöllistettyä syövän lääkehoitoa geenitiedolla.

Haluan tarjota suomalaisille digitaalisen genetiikkapalvelun – genomitiedon talon – josta voi löytää kaiken olennaisen kerralla, ilman seikkailua nettisivustolta toiselle. Luotettavaa tietoa ja helppoa pääsyä genomitiedon asiantuntijoiden juttusille, ilman lähetettä ja kuukausien odotusta.

Genomiteollisuusjaosto

Suomen hallituksen kärkihankkeita ovat genomikeskus ja kansallinen syöpäkeskus sekä niiden yhteistoiminta biopankkien kanssa.

Jouluna 2017 julkaistiin Finngen-hanke kansalaisille. FinnGen on julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, johon osallistuvat suomalaiset yliopistot, sairaanhoitopiirit, THL, biopankit sekä useat kansainväliset lääkeyritykset. FinnGen-tutkimushanke vie 500 000 suomalaista löytöretkelle genomitietoon ja tulevaisuuden terveysinnovaatioihin. Koko Suomen kattava FinnGen-tutkimushanke on suomalaisten yhteinen tutkimus, jonka merkittävimmät löydökset voivat löytyä kenen tahansa näytteestä ja auttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Näiden julkisten genomialan toimijoiden ja Finngen-tutkimushankkeen rinnalle ja tueksi tarvitaan yksityistä genomialan (genetiikan) palveluliiketoimintaa. Genomitieto ja siihen yhdistettävät terveystiedot ovat olennainen osa tulevaisuuden digitaalista terveydenhuoltoa – ja DiagFactor on osaltaan, yhdessä yrityskumppaneiden kanssa, luomassa tätä uutta genomipalveluiden SOTE-rakennetta. Olemme perustaneet genomiteollisuusjaoston, joka toimii osana Terveysteknologia Ry:tä. Tavoitteenamme on arkipäiväistää geenitestien käyttöä sekä kliinisessä potilastyössä että ennakoivassa työterveydessä. Tahtotilanamme on hälventää sanan geeni aiheuttamaa pelkoa. Mitä pelättävää on sinun jokaisen solun DNA-koodissa, sillä sehän olet ainutkertainen sinä?

Jotta jokainen suomalainen voi olla edelläkävijä genomitiedon oikea-aikaisessa hyötykäytössä, olen mahdollistanut yksityisen genomiterveyden palvelukonseptin: DiagFactor on Suomen 1. geenineuvontapiste netissä, jossa kansalaiset voivat saada apua geenitestin tilaukseen ja selkokielistä geenineuvontaa heidän perimäänsä kirjoitetusta viestistä. Geenitestaus voidaan nähdä & kokea ihan yhtä tavallisena kuin verinäytteen antaminen lääkärikäynnin yhteydessä. Ensin ostat geenitestin, ja sitten DiagFactorin tietoturvallisella geenineuvojan kohtaamispaikalla voit keskustella mitä geenitestin tulokset tarkoittavat juuri sinun kannalta. MentalFactor hyvinvointi-ohjelmassa tämä geenitulos voidaan halutessasi ottaa osaksi elintapamuutosta kohti riittävää lepoa, ravitsevaa ravintoa ja hengästyttävää liikuntaa, kera hyvän mielen taitojen.

Helppoa, nopeaa ja kohtuuhintaista geenineuvontaa ja hyvinvointivalmennusta netissä. Ilman lähetettä. Olet lämpimästi tervetullut!

 

Merja Auvinen, FT, dosentti, EMBA, toimitusjohtaja